Marka: TRT İzle

Web Sitesi: www.trtizle.com

Ajans: Hype

Başarı Hikayesi Konusu: TRT İzle web sitesinde birçok dizi, film ve televizyon programı kullanıcıya sunuluyor. Bu video içerikleri için hazırlanmış bir Schema yapısı bulunmuyordu. Özel olarak hazırladığımız VideoObject, TVSeries, TVEpisode ve Movie schemalarını siteye entegre ederek Google Video Search sonuçlarından kısa zamanda yüksek oranda trafik elde ettik.

Hype Proje Sahipleri: Hasan Çakıcı, Buse Güven

TRT İzle Proje Sahipleri: Ayşenur Feyza Dilsiz

Proje Tarihleri: Ocak 2022 – Mayıs 2022

Özet

TRT İzle’de sunulan video içerikleri yapısal veri kodları kullanılmadığı için video arama sonuçlarında sıralanmıyordu. Bunun yanı sıra dizi-film aramalarında da rakiplerden daha geride sıralama alınıyordu.

TRT İzle tarafında sunulan video içeriklerinin Google tarafından daha iyi anlamdırılması sağlamak amacıyla schema kodları hazırlandı. Dizi detay & izleme sayfaları, film detay & izleme sayfaları, program sayfaları için ayrı Schema kodları hazırlanıp siteye entegre edildi. 

TRT İzle Tarafındaki Teknik Sorunlar

Mevcut yapıda eskiden kalan ve aktif olarak çalışmayan/okunmayan Schema kodları bulunuyordu. 

Bizim Yaklaşımımız

Minimum efor/zaman’da maksimum fayda sağlayabilecek geliştirme önerilerini çıkartıp, sonuç olarak Schema kodlarının entegre edilmesini seçtik. 

Mevcut yapıda bulunan RDFa biçimindeki kodların Schema.org Validator, Google Rich Result Test ve manuel olarak yapılan kontroller sonucu yapının eksikleri tanımlanıp marka tarafına iletildi. Mevcut yapının geçersiz olduğu ve Google tarafından okunmadığı belgelendi. Sonrasında tüm video içerik sayfaları için ayrı ayrı Schema kodları belirlenip hazırlandı.

VideoObject

Videonuzu zengin sonuçlar için bir video rozetinin yanı sıra öne çıkan video döngülerinde görünmeye uygun hale getirecektir

Google Zengin Sonuç Test Sonucu:

Schema.org Validate Sonucu:

TVSeries

Google botlarının, dizinin detaylarını daha iyi anlaması ve google arama sonuçlarında zengin içerik olarak göstermesi için TvSeries Schema gereklidir. 

TVEpisode

Bir diziyle ve dizi bölümüyle ilgili verileri (örneğin, adı, yönetmeni, oyuncuları, sezon ve bölüm bilgileri) etiketlemek için Veri İşaretleyici kullanılır.

Movie

Google botlarının, filmin detaylarını daha iyi anlaması ve google arama sonuçlarında zengin içerik olarak göstermesi için Movie Schema gereklidir. 

Sadece bu alandan kazandığımız organik trafik ile, tüm sitenin organik kanalda %5 büyümesini sağladık.

Özellikle TRT özel yapımı olan dizi ve program sorgularında Video Search kısmında daha önce trafik çekemediğimiz kelimelerin sıralamalarını domine ederek trafik çekmeyi başardık.


Bu güncellemeler sonrası sıralama aldığımız ve mevcutta sıralamasını yükselttiğimiz anahtar kelimeler sayesinde organik görünürlüğümüzü %25 oranında yükselttik.



VideoObject schemalarının okunması sonucu hiç sıralama almadığımız 14K kelimede sıralama aldık.

Sonuç

VideoObject schema kodlarıyla birlikte Google Video Search kısmında 3 aylık süreçte 100K tıklama ve 2M görüntülenme elde ettik.

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]