Artırılmış Gerçeklik (AR – Augmented Reality) Nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR – Augmented Reality), gerçek zamanlı görünümlerin sanal, bilgisayar tarafından oluşturulan bir tür bilgisayarlı görme teknolojisidir. Gerçek dünyayı tamamen simüle edilmiş bir dünyayla değiştiren sanal gerçekliğin aksine, artırılmış gerçeklik, insanların gerçeklik algısını geliştirmek için tasarlandı. 

Her geçen gün yüzlerce şirketin artırılmış gerçeklik dünyasına girmesiyle binlerce farklı AR uygulaması üretildi. AR artık akıllı telefonlarda çalışmaya başladığı için bu teknolojiyi kullanabilen müşteri sayısı her geçen gün artıyor. Mobil AR esas olarak eğlence olarak başlamış olsa da, teknolojinin daha geniş potansiyeli tıp, inşaat ve mimari dahil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet göstermeye başladı. Bu yazıda bizi ilgilendiren kısım ise  AR teknolojisinin, e-ticaret sektöründe, kullanıcı deneyimlerini önemli ölçüde değiştirmeye başlaması.

Müşteri memnuniyeti, marka bilinirliği, satış süreci verimlili gibi konularda yenilikçi çözümler ve geliştirmeler yapabilmek adına şirketler mevcut e-ticaret sitelerinde artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerli entegre ederek, alışveriş deneyimlerini daha sezgisel, arkadaş canlısı ve tatmin edici hale getirmeyi hedefliyor. Bu teknoloji, e-ticaret endüstrisinde işletmelerin çalışma şeklini değiştirecek gibi duruyor.

AR teknolojisi yıllardır yükselişte, ancak e-ticareti, dijital dönüşümü ve en önemlisi yaratıcılığı ve yeniliği hızlanmasında pandemi sürecinin etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. COVID-19’dan önce insanların büyük bir çoğunluğu çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih etsede, pandemi sonrası kullanıcı davranışlarının online alışverişe yönlendiğini söyleyebiliriz. Tüketicilerin fiziksel perakende alışverişini ertelemesi AR commerce ve dijital alışverişi hayata geçirmek için bir fırsatı alanı açtı.

AR (Artırılmış Gerçeklik) & VR (Sanal Gerçeklik) farkı nedir?

AR (Artırılmış Gerçeklik) & VR (Sanal Gerçeklik) farkı nedir?

AR – Artırılmış Gerçeklik: dijital maddelerin canlı görüntüye entegrasyonunu yapar. Örnek: Pokémon Go oyununu ve Snapchat lenslerini vb..

VR – Sanal Gerçeklik: bireylerin hayali/sanal bir ortama tamamen daldırılmasını içerir. AR’den farklı olarak VR, HTC Vive, Oculus Rift vb. gibi daha özel enstrüman cihazları gerektirir.

Mobil Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış gerçeklik çok yeni bir şey değil. Görüntüleri gerçek ortamlarda görüntülemeye yönelik ilk girişimler 1960’lara dayanmakta. Ancak ticari uygulamalar için AR’ın gerçekleşmekte olan dinamik gelişimi yaklaşık iki yıl önce başladı. Başlangıçta yalnızca seçili cihazlar artırılmış gerçekliği destekliyordu. Bunun nedeni, sorunsuz kamera görüntü işleme için gereken yüksek bilgi işlem gücüydü. Ancak bugün, çoğu modern akıllı telefon AR’yi destekliyor. 

AR’ın genişletilmiş kullanımına, uygulamaların teknolojiyi kullanabilceği temel algoritmaların standartlaştırılması yardımcı oldu. Bu durum Apple’ın ve Google’ın, AR’ın mobil cihazlar için artırılmış gerçekliğin genişletilmiş kullanımına yol açmasıyla sağlandı. Her iki şirket de ilgili yazılım geliştirme kitlerini yayınlayarak teknolojiyi iOS ve Android platformlarının ayrılmaz bir parçası haline getirdi. 

E-ticarette AR Kullanımı

Müşterileriniz için bugün daha iyi bir ürün deneyimi oluşturun

E-ticarette Artırılmış Gerçeklik, müşterilerin satın almadan önce ürünleri önizlemelerine veya normal yaşamlarında hizmetleri deneyimlemelerine olanak tanır. Artırılmış Gerçekliği kullanarak, müşteriler ürünleri önizlemesini görebilir.

“Standart ürün resimlerini” geçmişte bırakın

Günümüz ticaret ortamında başarıya ulaşmak, e-ticaret için dijital bir altyapı oluşturmaktan daha fazlası. Pandemi sonrası bir ekonomide işletmelerin dijital alanlarda bunu yapmak için ilgi çekici, yenilikçi yollar bulması gerekiyor.

Araştırmalara göre kullanıcıların satın alma deneyimleri, satın alınan ürün kadar veya daha önemli olduğunu gösteriyor. Online alışverişin önemli bir müşteri kitlesi için ilk tercih haline gelmesiyle birlikte kullanıcı deneyimleri daha kritik bir rol haline geldi. Pandeminin bir sonucu olarak, müşteri beklentilerinin dijital öncelikli deneyimlere doğru kaydığını söyleyebiliriz.

Satışları En Üst Düzeye Çıkarın

İleri görüşlü kuruluşlar ve dünyanın önde gelen e-ticaret devlerinden bazıları, harika deneyimler sunmak ve rekabet avantajı elde etmek için AR’ın gücünden yararlanmaya başladı bile.

Kullanıcılar sürükleyici teknolojiler kullanan markalardan satın alma olasılığının daha yüksek. AR, kullanıcıların sanal showroomları keşfetmelerini, daha iyi bir kullanıcı deneyimiyle ürün satışlarını artabilir, iade oranlarını azalabilir.

AR Kullanıcı Deneyimi 

Kötü ve sezgisel olmayan deneyimler aslında müşterileri satın almaktan uzaklaştırıyor.

Kullanıcılar beklentilerine uygun bir deneyim bulmak için markalar arası kolay geçiş yapabiliyorlar.

Hızla gelişen dijital bir dünyada, hiçbir işletme müşteri kaybetmeyi göze almak istemez. Peki, markalar bu büyüyen deneyim boşluğunu nasıl kapatabilir? 

Fiziksel mağaza ziyaretleri pandemiye bağlı olarak yakın zamanda normale dönmeyebilir. AR ticareti fiziksel ürünleri sanal olarak hayata geçirerek müşterilerin evlerindeki, ofislerindeki veya herhangi bir yerdeki rahatlığında canlı ayrıntıları keşfetmelerine olanak tanır.

3D ve AR, yıllardır e-ticaret ve dijital alışverişin karşı karşıya olduğu bir sorunu çözüyor. Kullanıcılar online alışverişlerde ürünün gerçekte nasıl göründüğünü, fiziksel bir alandaki gerçek boyutlarını ve belirli bir ortamda nasıl görünebileceğini kestirmekte artık zorlanmıyorlar. 

İadelerin bir kısmının ürün görünümünün web sitesinde gösterilenden farklı olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. AR ile alışveriş deneyimi kullanıcı ürünü bizzat göremese bile doğru ürünü aldığına dair güvenini artırabilir. Kullanıcıları sanal olarak satın alımlarından emin olmalarına yardımcı olup, önlenebilir iadelerin hizmet maliyetini düşürüp, aynı zamanda müşteri deneyimlerini geliştirebilir.


AR, Kullanıcıları Şaşırtmak için Nasıl Yeni Fırsatlar Sunabilir?

  • Farkındalık

Herhangi bir işletme için ürünleri piyasaya sürerken ürünleri satmak, müşterileri yeni pazarlama veya reklam teknikleriyle müşterinin dikkatini çekmek oldukça önemlidir. Birkaç e-ticaret devi ve küçük girişimler, sanal deneyimler aracılığıyla müşterilerin ilgisini çekmeye başladı. 

AR teknolojisi ile:

Müşterinin dikkatini çekmek, tutum ve davranışları etkilemek için yenilikçi pazarlama kampanyaları oluşturabilir

Marka özellikleri hakkında farkındalık yaratıp ve müşterilere bu özelliklerin faydalarını kendileri için sanal olarak deneyimleme şansı sunabilirsiniz.

  • Kolaylık

E-ticarette konfor ve verimliliğin kritik faktörler haline gelmesiyle birlikte, AR’nin e-ticaret üzerindeki kayda değer bir etkisi, tüketicilere ve perakendecilere getirdiği kolaylıktır. Ayrıca, ürün aramak ve ödeme yapmak için harcanan zamanı önemli ölçüde azaltır ve daha fazla kişinin bir dizi görevi daha kısa zaman dilimlerinde gerçekleştirmesini sağlar. Geleneksel olarak, insanlar ürünleri denemek ve deneyimlemek için fiziksel mağazalara giderdi. 

AR bu dinamiği tamamen değiştirerek:

Sanal showroomlar oluşturularak müşterilerin mağazayı ziyaret etmek zorunda kalmadan ürünleri evlerinin rahatlığında keşfetmelerini sağlanabilir

Projelerin sanal ortamları sağlayarak müşterilerin tüm özellikleri ve yetenekleri ilk elden deneyimlemeleri sağlanabilir.

  • Tasarruf

AR, zamanı kısaltmanın ve tüketiciler için kolaylık sağlamanın yanı sıra, müşteri maliyetlerini de azaltabilir. İstedikleri ürünü görselleştirebilme özelliği ile “satın almadan önce deneyin” deyimine sahip olacaklar. E-ticarette AR müşterilerin satın alma davranışları değişiyor. Artık ihtiyaç duydukları şeyler ile aldıkları ürünün doğru eşleşip eşleşmediğini, ürünü satın aldıktan sonra keşfetmek yerine, satın almadan önce bile bilebilicekeler. 

AR kullanarak müşteriler:

Daha bilinçli satın alma karar verebilir.

Perakende mağazalarına seyahat etmek ve ürün açıklamaları ve boyutları arasında gezinmek yerine, olmasını istedikleri alanda ne istediklerini görebilir.

  • Gerçek Hayat Simülasyonu

AR’nin e-ticaret endüstrisine sunduğu belki de en önemli faydalardan biri, gerçek hayatı simüle edebilen sürükleyici bir deneyim yaratma yeteneğidir. AR, uzun süredir oyun alanındaki gelişmeleri ile tanınmasına rağmen, aynı teknoloji sanal mağazalara uygulandığında müşterilere gerçekten sürükleyici bir deneyim sunabilir. 

AR’yi kullanırken:

Müşteriler, gerçek hayattaki arayüzler aracılığıyla yalnızca çevrimiçi alışveriş yapmakla kalmaz, aynı zamanda ürünleri sanal olarak da deneyebilir.

Perakendeciler, fiziksel sınırlamaların üstesinden gelebilir ve her ürün özelliğine erişim sunabilir, daha yüksek dönüşümler için daha fazla müşteriyi çekebilir.

AR’nin e-ticaret endüstrisine sunduğu avantajlara rağmen, pek çok e-ticaret şirketi bu teknolojileri benimsememiştir. Teknoloji henüz yeni olsa da, perakendecilerin bu dönüştürücü teknolojiden en iyi şekilde yararlanmaları ve rekabette öne çıkmaya çalışırken müşterilere eşsiz deneyimler sunabilir.

Perakendeciler, fiziksel mağazalarının sanal versiyonlarını oluşturabilir ve çevrimiçi mağazalarını, fiziksel mağazalarının tam bir kopyası olarak veya üzerinde tam kontrole sahip oldukları fabrikasyon bir ortam olarak tamamen farklı bir düzeye taşıyabilir. Perakendeciler, alanı istedikleri gibi tasarlayabilir ve dalgalanan müşteri eğilimlerini ve ürün tercihlerini karşılamak için sürekli olarak değiştirebilir. Bu özellikler, alışveriş deneyimini basit gerçekliğin ötesine taşır; gerçekliğin yükseltilmiş bir versiyonu ve sürükleyici bir deneyimdir.


AR, E-ticarete ve Müşterinin Alışveriş Yoluna Ne Getiriyor? AR E-ticaret Gelişimi için Neden Önemli?

Yeni teknolojinin geliştirilmesi genellikle yeni müşteri beklentileri anlamına gelir. Müşteriler en sevdikleri markaların etkileşimi rahat ve keyifli hale getirmek için en son teknolojileri kullanmasını beklerler. AR, müşterilerle etkileşim kurmanın yeni ve ilginç bir yoludur. Müşterinin bireysel ortamının arka planına karşı benzersiz bir katma değer, yani daha iyi ürün sunumu getiriyor.

E-ticaret Sitelerinde Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nasıl Çalışır?

AR teknolojisi, bir ürünün evinizde nasıl görüneceğini hayal etmek için gözlerinizi kapatmanıza gerek olmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine tek yapmanız gereken akıllı telefonunuzu alıp herhangi bir AR uygulamasını başlatmak. Ardından bir ürün seçip, akıllı telefonunuzun ekranına bakarak ve ürünü hemen önünüzdeymiş gibi görebileceksiniz. Yaklaşabilir veya uzaklaşabilir, ışıkları açabilir veya kapatabilir ve görüş açınızı değiştirebilirsiniz, yine de orada olacaktır.

AR En İyi Hangi Sektörlerde Çalışır? Hangi AR E-ticaret Uygulamaları Halihazırda Piyasada?

AR’nin bugün birçok uygulaması var. Başlangıçta oyunlarda ve çeşitli tek seferlik pazarlama kampanyalarında popülerlik kazandı. 

IKEA

En iyi bir örneklerden bir tanesi mobilya endüstrisidir. AR görselleştirmeleri, müşterilerin bir alana sanal olarak mobilya “yerleştirmelerine” izin verdiğinden mobilya markalarının ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşıladığının söylendiğini görebiliriz.

Muhtemelen dünyadaki en iyi bilinen AR uygulaması olan IKEA Place’dir. Kullanıcıların mobilyaların çevrelerine nasıl uyacağını görmelerini sağlıyor. Neredeyse tüm kanepeler, koltuklar, sehpalar ve depolama üniteleri koleksiyonları 3D modelleri mevcut. Mobilyalar herhangi bir odada döndürülebilir ve hareket ettirilebilir durumda. Böylece müşteriler mobilya parçalarının boyutu hakkında odada bulunanlara göre bir fikir sahibi olabiliyor. IKEA  AR teknolojisi ile son yıllarda online satışlarda önemli bir artış elde ettiğini söyleyebiliriz.

Amazon

Amazon, mobil uygulamasına AR Görünümleri özelliğini ekledi. Kullanıcının “oturma odası”, “ev dekorasyonu”, “yatak odası”, “mutfak”, “elektronik” ve hatta “oyuncaklar ve oyunlar” dahil olmak üzere çeşitli kategorilerden oluşan bir menüde gezinmesine olanak tanıyor. Ayrıca herhangi bir öğeyi döndürmek, parmak dokunuşuyla hareket ettirmek veya etrafında yürümek de mümkün.

Wayfair

2016’da bir mobil AR e-ticaret uygulamasına öncülük eden Wayfair, bugün mevcut olan 3D ürün sayısını kademeli olarak 40.000’in üzerine çıkararak, şu anda piyasadaki en etkileyici uygulamalardan biri haline geldi. 

Sephora

AR teknolojisinin bir başka kullanımı, Sephora’nın güncellenmiş AR güzellik uygulaması. Sephora Virtual Artist özelliği, kullanıcıların yüzlerinin 3D modelini taramayı sağlıyor. Uygulama daha sonra kullanıcının dudaklarının ve gözlerinin yerini otomatik olarak algılayarak, onlara farklı ürünlerin tam olarak üzerlerinde nasıl göründüklerini gösterilmesini sağlıyor.

Yakın Gelecekte Nasıl Satın Alacağız

Gelecek Nasıl Görünüyor

Bir zamanlar tüm alışverişlerimizi mağazalarda yapıyorduk, daha sonra online satın almaya başladık, ancak şimdiye kadar yeni bir kanepenin boş bir odada nasıl görüneceğini tam olarak bilemiyorduk. Online alışveriş hayatımızın düzenli bir parçası haline gelmiş olsa da, bir ürünü gerçekten görebilme ve hissedebilmenin mağaza içi deneyimini yaşamak bilgisayar veya telefondan oldukça zordu. Online olarak yeni bir poster satın alabilirsiniz, ancak teslim edilene kadar mobilyanızla ya da duvarın rengiyle mi uyumlu olduğunu anlayamazsınız. Bir mağazadan satın alsanız bile, eve getirene kadar tam olarak nasıl görüneceğini bilmek hala zor.

Artırılmış gerçeklik, bir ürünü tam olarak duvarınızda asılıyken veya oturma odanızda otururken tam olarak nasıl görüneceğini anlamanızı sağlayarak çevrimiçi deneyimin eksik parçalarını doldurmaya çalışıyor. Müşteriler ürünleri önizleyebilir ve tam olarak nasıl görüneceklerini görebilirler. Bu durum satın alma risklerinin bir kısmını ortadan kaldırıyor ve bir ürünü iade etme ihtiyacı olasılığını azalttığı için çevrimiçi satın alma kararlarını kolaylaştırmaya yardımcı olacak. Müşterileri daha mutlu ve daha kararlı kılarak, perakendecinin çevrimiçi satış dönüşümlerine yardımcı olacaktır.

AR’yi E-ticarette Kullanmayı Düşünen Firmalara Öneriler

Doğal olarak e-ticaret firmaları öncelikle hedef müşterilerini düşünmelidir. AR destekli cihazlara sahip olma olasılığı daha yüksek olan müşterileri hedefleyen markalar için AR’nin uygulanması daha önemli olabilir.

Halihazırda e-ticarette aktif olan markalar, AR ile ilgili deneyimlerle mevcut müşteri yollarını genişletmeyi düşünmeli. Temel koşul, dijital içerik, yani AR’de görüntülenebilen 3D modeller veya 3D animasyonlar oluşturmaktır. Bu modellerin formatı ve ağırlıkları ve dolayısıyla görüntülenen ayrıntıların sayısı, mobil cihazların grafik özelliklerine uyarlanmalıdır. Mobil cihazlarda da nispeten kısa bir indirme süresine sahip olmalıdır.

Pek çok uygulama için, PWA tipi bir web sitesine uygun uzantılar bu tür içeriği sağlayabilir. Bu uzantılar, AR’yi destekleyen cihazlarda sayfa açılmadığında bile ilgi çekici sonuçlar sunar. Örneğin, dizüstü bilgisayar kullanıcıları bunları bir nesneyi her yönden “görüntülemek” için kullanabilir.

Bir AR pilot projesinin maliyeti, geliştirilecek ürün sayısına ve 3D modellerin oluşturulmasına yardımcı olabilecek referans mühendislik modellerine bağlıdır. Web seçeneği için, web sitesini de değiştirilmesi gerekecektir. Projeyi plot olarak başlattığınızda, müşterileri yeni görselleştirme seçeneğini denemeye teşvik edecek bir pazarlama kampanyasıyla da desteklemelisiniz. Bu nedenle, belirli rakamlardan bahsetmek zordur, ancak bir pilot projenin toplam maliyeti, küçük ve orta ölçekli şirketlerin yeteneklerini aşmamalıdır.

E-ticarette AR İstatistikleri

Müşterilerin; 

  • %61’i, artırılmış gerçeklik teknolojisi sunan sitelerden alışveriş yapmayı tercih ediyor.
  • %35’i artırılmış gerçekliğin onları daha sık çevrimiçi alışveriş yapmasını sağlayacağını söylüyor.
  • %22’si artırılmış gerçeklik e-ticaret sitelerinde yayıldığı zaman gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaları daha az tercih edeceklerini söylüyor.
  • %77’si, renk veya stil farklılıkları gibi ürün çeşitlerini önizlemek için artırılmış gerçeklik özelliklerini kullanmayı tercih ediyor.
  • %40’ı, artırılmış gerçeklikle önizlemelerine izin verilen herhangi bir ürün için daha yüksek bir fiyat ödemeyi kabul ediyor.
  • %45’i artırılmış gerçeklik özelliklerinin karar vermek için zaman kazandırdığını söylüyor.
  • Artırılmış gerçekliği deneyimleyen kişilerin %78’i, video içeriği yerine bu sanal deneyimleri tercih ediyor
  • %29‘u ürünü satın almadan önce görmek için ar kullanmayı tercih edeceklerini söylerken, %51′i perakendecilerin AR’dan tam olarak yararlanamadıklarını düşünüyor.
  • %70’inin, alışveriş deneyimlerinin bir parçası olarak artırılmış gerçeklik içeren markalara daha sadık olması bekleniyor.
  • Mobil AR kullanıcılarının %73’ü, mobil Artırılmış Gerçeklik deneyimlerinden yüksek veya çok yüksek memnuniyet bildirdi.
Kaynak: https://www.invespcro.com/blog/augmented-reality-in-e-commerce/

Özetle AR teknolojisi:

  • Marka bilinirliğini artırarak öne çıkmaya yardımcı olur.
  • Artan müşteri katılımı ile dönüşümü iyileştirir.
  • Dijital ve Fiziksel Dünya arasındaki boşluğu doldurur. Satın almadan önce denemeyi sağlar.
  • Çevrimdışı ve çevrimiçi alışveriş deneyimleri arasındaki boşluğu kapatma olanağı sunar. 
  • Çevrimiçi alışveriş yapanların, artırılmış gerçeklik teknolojisi sunan sitelerden alışveriş yapmayı tercih etmesini sağlar.
  • Artırılmış gerçeklik kullanıcıları daha sık online alışveriş yapmasını sağlar.
  • Artırılmış gerçeklik e-ticaret sitesinde mevcutsa, gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaları daha az tercih etmelerine yol açar.
  • Müşteriler, renk veya stil farklılıkları gibi ürün çeşitlerini önizlemek için artırılmış gerçeklik özelliklerini kullanmayı tercih ediyor.
  • Artırılmış gerçeklik özelliği müşterilere karar vermek için zaman kazandır.
  • Tüketicilerin, alışveriş deneyimlerinin bir parçası olarak artırılmış gerçeklik içeren markalara daha sadık olması bekleniyor.

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]