Google Webmaster Central Office Hours Hangout

Google arama motoru algoritmasında bir yılda 500 civarında güncelleme yapıyor. Bu güncellemelerin de yaklaşık 7, 8 tanesi SEO dünyasında dengeleri değiştirecek düzeyde oluyor. Yani başarılı olmak için her zaman dinamik kalmak, hatta önde olmak gerekiyor.

Google’da Webmaster Trends Analyst olarak görev yapan John Mueller eşliğinde her hafta Hangouts üzerinden SEO odaklı oturumlar gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunları, bunlara karşın geliştirilen farklı ve yenilikçi yaklaşımları görmek için oturumlara biz de katılıyoruz.

Ben de oturumlardan önemli başlıkları bir seri halinde size aktarmaya çalışacağım. Hadi başlayalım:

E-Ticaret Sitelerinde 404 Sayfaları

E-ticaret sitelerindeki en büyük sıkıntılardan biri ürününüzün tükenmesi ya da mevsimsel olarak kaldırılması sonucunda sayfalarınızın 404 hatası vermesidir. O zaman müjdemizi verelim! Google uzmanı John’un belirttiğine göre; bu sayfalar özelleştirilmiş 404 sayfalarına yönlendirildiği sürece herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

Duplike İçerikler

Duplike içerikler şu ana kadar Google tarafından netliğe kavuşturulamamış konulardan biriydi. Ancak gelen sorularla beraber duplike içeriklerle ilgili soru işaretlerimiz bir bir çözüme ulaşıyor. Son yapılan Webinar’da Google açıkça her aynı içeriğin duplike sayılmadığını, bunu web’in bir parçası olarak kabul ettiklerini belirtiyor.

Günümüzün popüler mesleklerinden blog yazarlığı içinse enteresan sayılabilecek bir soru da yer aldı: “Eğer bir blog yazarıysam ve aynı yazıyı farklı websitelerinde yayınlıyorsam bu herhangi bir duplike sorununa yol açar mı?”. Google’ın duplike içerikleri web’in bir parçası olarak gördüğünü söyleyen John, yineleyerek bunun herhangi bir soruna yol açmayacağını ancakdiğer websiteleriyle sıralama konusunda mutlaka yarışıyor olacağının altını çizdi. Bu noktada aynı yazıyı farklı sitelerde yayınlatmadan önce bir kez daha düşünmeli!

https://www.youtube.com/embed/EIgfPW1Bddo

HTTP/HTTPS

Image for post

Google, http’den ve https’e geçiş yaparken çok dikkatli olmak gerektiğini vurguluyor. Mümkünse tüm sayfalar aynı anda taşınmalıymış. John Mueller, Googlebot’un neresi taşınmış ve taşınmamış diye anlamaya çalıştığı sırada bir hata oluşabilir diyerek uyarıyor.

Canonical Yapıları

İçerik ve link bazlı çakışmaların önüne geçmek için kullanılan SEO uyumlu link yapısı Canonical kodlamaları, çakışma durumunda hangi içeriğin baz alınacağını belirlemek için kullanılır. Ancak, Google bizi bu konuda net olmak konusunda uyarıyor.

Örneğin;
A- B -C olarak üç ayrı URL olduğunu düşünelim. B URL’i A’ya C URL’i ise B’ye Canonical etiketi ile linklenmiş. Böyle bir durumda iki adımlı bir yönlendirme yapmak yerine direk olarak C’nin A URL’ine yönlendirilmesinin yapılması daha doğru. Bu şekilde yönlendirme yapılırken daha az kırılım oluşturulmuş ve tek bir ana URL belirlenerek link gücü oraya verilmiş oluyor.

Normal 404 vs. Soft 404

Image for post

Search Console’da ikiye ayrılmış olan 404 Hataları, Google’ın önem sırasında hangisini daha öne koyduğu açısından bir karışıklık yaratıyordu. Webinar’da bu konuya da değinen Google’dan John öncelikli olarak Normal 404 ve Soft 404’ler arasındaki farkı açıklarken asıl göz ardı edilmemesi gereken hata sayfalarının Soft 404’ler olduğunun altını çiziyor. Hatta Soft 404’leri bir nevi öncelikli uyarı sistemi olarak tanıtıyor.

Yazıda Özel Karakter Kullanımı

Farklı dillerde yazarken karakter kullanımı Google taraması açısından sakıncalı bir durum mu değil mi uzun süredir cevaplanmamış bir soruydu. Bu webinar’da bu soru işaretine de cevap geldi! Kesinlikle kendi dilinde, özel karakterlerle dil bilgisi kurallarına uygun şekilde yazılıyor olması hem kullanıcı hem de Google açısından daha önemli. Ancak hashtag’lere (#) dikkat! Sayfaları tararken ve dizine eklerken Google bir hashtag’den sonra gelen her şeyi yok sayıyor. Bunları kullanmak, Google tarafından büyük olasılıkla o kelimelerin kaçırılmasına sebep oluyor.

Content Stiching

Content Stiching; başka sitelerden alınan paragraflarla bir derleme yazı oluşturmaya verilen ad. Akıllardaki soru ise; bu durumun duplike içerik sorunu yaratıp yaratmayacağıydı. Google uzmanları content stiching’in şimdilik duplike sorunu yaratmadığını söylerken, kopyalanan yazıların anlam bütünlüğünü dikkate aldıklarını belirtti. Yine de sayfada bulunan içeriğin ne kadarı kopya diye bir kontrol etmekte fayda var.

Webinar’ın tamamını izlemek isterseniz sizi şöyle alalım:
https://www.youtube.com/watch?v=EIgfPW1Bddo

Leave a Reply

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]