Google Webmaster Central Office Hours Hangout
Google bu sene JavaScript tarama desteği, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP), SSL ve HTTPs protokolü, Yapılandırılmış Veri ve Zengin Kartlar alanında SEO’yu yakından ilgilendiren birçok güncelleme gerçekleştirdi. Ancak en çok beklenen değişimlerden biri de Mobile First Indexing oldu. Bu hafta Google Webmaster Hangout’un konusu detayları beklenen Mobile First Indexing üzerineydi.
- Mobil Öncelikli Indexleme
Mobil öncelikli indekslemeyi bu aralar çok daha fazla duyar olduk.Peki nedir bu mobil öncelikli indeksleme? Google mobilde dahil olmak üzere tüm arama sonuçlarında masaüstü indeksini kullanmaktaydı. Yani içerik olarak kaliteli ve zengin olmayan mobil sayfalar yerine masaüstü sayfalara bakarak, masaüstü ve mobildeki sıralamaları belirlemekteydi.Mobile first indexing ile Google mobil siteleri dikkate alarak hem masaüstü hem mobil sıralama sonuçlarını ayrı ayrı belirleyerek listeleme yapmaya başlayacağını açıkladı. Bununla ilgili çalışmalar yapıldığını da geçen sene Kasım ayında duyurulmuştu. Üzerinden bir sene gibi bir süre geçtikten sonra da gelen sorulara daha fazla dayanamamış olacaklar ki; son yapılan webinar’da küçük ölçekli sitelerde bu uygulamaya geçtiklerini açıkladılar. Günümüzde hala desktop odaklı içerik üreten ve desktop — mobil deneyimini aynı şekilde kurgulamayan sitelere kötü haber! Google Mobile-First Index sayesinde mobil uyumlu siteler artık yarışa bir tık daha önde başlayacaklar. Şimdilik Amerika’daki web siteleriyle başlamış olsalar da elinizi çabuk tutmanızda yarar olacağı kesin! Gelişmelerde odağı mobile çeviriyoruz!
- Mobil Güncellemeler İle Site Hızının Önemi Artıyor!
Artık elimizden düşürmediğimiz hatta ona bakmak için genel olarak bir yerlere takılıp düştüğümüz cep telefonlarıyla birleşik yaşarken bu çağa ‘mobil çağ’ dememek olmazdı. Eh, mobil çağdaysak Google’ın bu konuda geliştirme yapmaması da bir hayli imkansızdı. Artık yapılan araştırmalara göre; sitenin açılmasını sadece 2 saniye bekleyen, marka bağlılığını %58 oranında mobil hıza bağlayan bir kullanıcıyla karşı karşıyayız. Hal böyleyken hem kullanıcı deneyimi hem de SEO için hızla yükselişe geçen ve birinci sıraya yerleşen metrik de site hızı oluyor. Google bu son Webinar’da olduğu gibi birkaç seferdir üstüne basa basa “mobil güncellemelerini duyurmaya başladıkça site hızı çok daha önemli bir hale gelecek” diyor. Bizden hatırlatması!
- Mobil Öncelikli Indexleme’de Sekmeli İçerik
Google’ın içeriğin gizlenmesinden hoşlanmadığı çok yaygın bir şekilde bilinmektedir. Bu nedenle, yıllardır sekmelerde veya açılır kapanır menülerde ‘gizli’ olan içeriğe tam olarak ağırlık verilmeyebilir ve sıralama amacıyla göz ardı edilebilir demişti. Son Webinar’da mobil öncelikli indekslemeye yaklaşırken Google, bu kararı geri çekmek zorunda kaldığından bahsetti, çünkü yeterli alan yok. Bu haber, sekmeler ve açılır kapanır menüler daha geniş içerik parçaları düzenlemeye yardımcı olduğu için, mobil duyarlı tasarım ve kullanıcı deneyimi açısından daha fazla seçenek sunmamıza olanak sağlayacaktır.
- Progressive Web Apps
Biz henüz Mobile First Indexing için hazırlanırken, Google PWA’yı destekleyerek bizden yine beş adım önde gitmeyi başardı. Şimdiden adından söz ettirmeye başlayan Progressive Web App web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini, mobil uygulamalarla benzer seviyeye getirilen uygulamalara verilen isimdir. Yani bu yaklaşımla tasarlanan web sitelerini mobil tarayıcıdan ziyaret ettiğinizde, sanki bir web sitesini değil bir mobil uygulamayı kullanıyormuş gibi bir deneyim yaşarsınız. Progressive Web App aynı zamanda web sitenizin çevrimdışı olarak çalışabilmesini sağlar, kullanıcı internet bağlantısı olmadığı anlarda bile web sitenizde gezinebilir.
- 404 vs. 503S
Google botlarının çokça yorulduğu bu günlerde, onlara bir iyilik yapmak istemiş olacaklar ki 404 ve 503S sayfaları ile ilgili bir küçük güncellemeye geçildi. 404 hatası bilgisayarın kullanıcının erişmek istediği internet sitesinin barındırıldığı sunucuya eriştiğini fakat ilgili sayfanın bulunamadığını ifade ediyor. Benzer bir hata kodu olan 503 de “Page unavailable” alt metniyle yansıtılıyor ve ilgili web sayfasının kullanılabilir durumda olmadığını ifade ediyor. Bazı geliştiriciler 404 ve 503 sayfalarına özel grafikler ve görseller dahil etmeyi tercih ederken, yine de hangi kodu kullanmanın daha doğru olacağına karar veremiyordu. Ta ki Google Webmaster uzmanı John Mueller, son yapılan Webinar’da konuya bir açıklık getirene kadar. Google bu durumlarda, sayfada geçici bir durum olduğunu belirtmek için 503S sayfalarına yönlendirmenin daha sağlıklı olduğunu, böylece Google botlarının sayfayı taramaya bir süre ara vereceğini söylüyor.
Webinar’ın tamamını izlemek için sizi şöyle alalım: