Image for post

Google, geçen hafta içerisinde yeni arama motoru algoritması RankBrain’i duyurdu. RankBrain, temelinde bir yapay zeka sistemi. Şu aşamada yapay zeka ismine yakışmayacak bir şekilde kendini geliştiremiyor olsa da, Google’ın özellikle daha önce aranmamış kelimelerde daha alakalı sonuçlar göstermesine olanak sağlıyor.

Şimdi — doğal olarak — “Google’da daha önce aranmamış kaç kelime vardır ki?” diyebilirsiniz.

Google’ın kendi açıkladığı sayılara göre, sistemde günde 3.5 milyar arama yapılıyor ve bu 3.5 milyar aramanın %15’i — yani yaklaşık 500 milyon arama — daha önce hiç yapılmamış aramalar.

Google, RankBrain sayesinde bu aramaların amacını daha iyi algılayarak, kullanıcılara daha alakalı sonuçlar göstermeyi umuyor. Anahtar kelimeler, sistemin işleyebileceği “vektör”lere dönüştürülerek, daha önce aranmamış kelimelerde dahi mantıklı sonuçlar döndürülebiliyor.

Önemli Algoritma Değişiklikleri

Image for post

Google, arama motoru algoritmasını çok sık güncelliyor: Yılda 500–600 irili ufaklı güncelleme yapılıyor. Ancak bu değişikliklerin çoğu arama sonuçlarının çok ufak bir kısmını etkiliyor.

Google’ın arama motoru algoritmasında yaptığı değişiklerden etkisi yüksek olanlar Panda gibi — adını algoritmanın geliştirilmesinde kilit rol oynayan bir mühendisten alıyor — takma isimler alırken, çoğu update, fark edilmesinin ardından SEO camiası tarafından isimlendiriliyor. Bu yüzden de net bir isimlendirme standartı yok.

Florida / Kasım 2003

Türkiye’de totalde sadece 18.603 geniş bant internet abonesi varken, Google da ilk ciddi update’ini eski usül arama motoru manipülasyonu tekniklerine karşı yaptı. Bunların aralarında en bilineni “keyword stuffing” denilen, anahtar kelime ve varyasyonlarını çok sık yazı içerisinde geçirmek.

Personalized Search / Haziran 2005

Personalized Search / Kişiselleştirilmiş Arama update’i gelen ile yenilik, arama sonuçlarının kişiden kişiye değişiklik göstermesi oldu — isimden de tahmin etmişsinizdir zaten. Arama sonuçlarında daha önce tıkladığınız bir site, benzer aramalarda normalde çıktığından daha üst sıralarda yer almaya başladı.

Universal Search / Mayıs 2007

Image for post

Arama sonuçlarında video, resim ve haberlerin de yer alması Universal Search ile geldi.

Google’ın klasik arama sonuçlarının yanı sıra resim, video, haber vs. gibi ek alanlardan da sonuç göstermeye başlaması Mayıs 2007’ye denk geliyor. Aynı zamanda bazı gazetelerin iki günde bir “sgk hizmet dökümü” haberi girmesinin de temel müsebbibi bu update.

Panda / Şubat 2011

Penguin’le beraber, ismi en çok duyulan değişikliklerden. Temeli, Google’ın kullanıcı deneyimini de sıralama algoritmasına dahil edebilmesine dayanıyor. Kopyalanmış / benzer içerik, yavaş, reklamla dolu sayfalar; yani özetle kötü bir kullanıcı deneyimi sunan siteler arama sonuçlarında daha düşük sıralarda yer almaya başladılar.

Panda, düzenli olarak geliştirilen bir algoritma oldu, 2011’den beri üzerinde çok sayıda ince ayar yapıldı. Şu an arama sonuçlarında daha eli yüzü düzgün sonuçlar görüyorsak, Penguin ile birlikte en büyük pay onun.

Penguin / Nisan 2012

Penguin, Google’ın algoritmadaki değişiklikleri arasında en çok ses getirenlerinden biri — bu update sonrası işi bırakıp tesisatçılığa geçen “seo uzmanları” olmuştu, o derece. Kitleleri bu kadar etkileyen tarafı, SEO’yu “ya alırsın bir sürü siteden linkleri, istediğin kelimede çıkarsın” mantığının artık işlememesi oldu.

Penguin, temelinde backlinklerle yani sitenize diğer sitelerden verilen bağlantılarla arama sonuçlarının manipüle edilmesine karşı geliştirildi.

Knowledge Graph / Mayıs 2012

Image for post

Google’a “Galatasaray kaç yılında kurulmuştur” yazdığınız zaman, en üstte web sayfaları yerine “1905”i, yani sorunuzun cevabını görmenizi Knowledge Graph sağlıyor. İngilizcesi, hiç şaşırmayacağınız üzere Türkçesinden kat kat daha iyi.

Exact-Match Domain / Eylül 2012

O tarihte Google Web Spam ekibinin başında bulunan Matt Cutts’ın update duyurusu

Eski güzel günlerde, “ışıklı spor ayakkabılar” kelimesinde üst sıralarda yer almanın en kolay yollarından biri, eğer boştaysa isiklisporayakkabilar.com ( .net, .org gibi domainlerle de bir yerlere varabilirdiniz) domain’ini alıp basit bir site yapmanızdı. Dolar 1.78 TL, hayat kolaydı.

Mobile Friendly/ Mayıs 2015

Herhalde bu Google’ın öncesinde en fazla uyarı yaptığı değişikliklerden oldu. Telefonlardan yapılan aramaların oranı %50’yi aşarken, Google’da mobil uyumlu olmayan sitelerin mobil aramalarda daha düşük sıralarda yer bulacağını açıkladı. Ancak etkisi, şu aşamada beklenenden daha düşük oldu.

Quo Vadis? — Bu İş Nereye Varacak?

Google, insanların neyi aradıklarını — hatta başka kelimelerle arasalar da aslında neyi bulmak istediklerini — anlamak konusunda kendini sürekli geliştiriyor. Bu gelişimin doğal sonucu olarak da, SEO anahtar kelime bazlı, “ordan link al buraya yönlendir” bir yapıdan uzaklaşarak, daha kullanıcı odaklı bir hale geliyor.

Kullanıcı deneyimi, yani sitenize ulaşan kullanıcıların beklentilerini ne nebze karşılayabildiğiniz artık site sahiplerinin üzerinde ciddi düşünmeleri gereken bir konu.

İçeriğinizi zenginleştirmeli, sitenizi hızlandırmalı, sene de artık neredeyse 2016 olduğu için sitenizin cep telefonlarında da düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

Ama tüm bunları yaparken de, klasik SEO görevlerinizi de ihmal etmemeniz gerekiyor — dünyanın en güzel içeriğini de hazırlasanız uygun yerlerde tanıtmazsanız, benzer sitelerden bağlantı sağlayamazsanız o içeriğin size faydası çok düşük olacaktır.

Organik trafik, yani arama motorlarından sitenize yönlenen kullanıcılar sizin “kazanılmış” trafiğinizdir, bu durumu devam ettirmek içinse sitenize gelen kullanıcıları memnun etmeniz lazım. Bu memnuniyeti ön planda tuttuğunuz müddetçe, Google’ın gelecekteki algoritma değişikliklerinden de korkmanıza gerek yok.

Uğur Şahin / hypeistanbul.com

Leave a Reply

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]