2017 yılındaki veriler incelendiğinde, Türkiye’deki kullanıcıların %74’ü web tarayıcıları olarak Google Chrome’u tercih ediyor. Aşağıdaki grafik, 2017 yılında Türkiye’de kullanılan web tarayıcılarının oranını gösteriyor. Grafikten de anlaşıldığı gibi Google Chrome, rakiplerine uzak ara fark yaratmış durumda. Yazıda da Google Chrome’un eklentilerini baz alma sebebimiz dijital dünyada en çok tercih edilen web tarayıcısı olması.

Arama motoru optimizasyonuyla(SEO) ilgilenenler için olmazsa olmaz bazı eklentiler var. Bu eklentiler, incelenen sitedeki anlık değişimleri takip etme olanağı sağlayarak birçok işlerini kolaylaştırmakta. Chrome’da yer alan eklentiler arasında aktif olarak kullandığımız ve işinize yarayabileceğini düşündüğümüz en iyi 15 eklentiyi derledik.

  1. Ampvalidator

Google’ın Ekim 2015’te açıkladığı “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” (Accelerated Mobile Pages, AMP) yepyeni teknolojisiyle mobil kullanıcılara eşsiz bir deneyim sunuyor. AMP konferansından ve teknik dokümanlardan aldığımız sonuçlara göre; AMP sadece içerik siteleri için değil web sitelerin bütün mobil altyapısı inşa edilebiliyor.

Accelerated Mobile Pages, yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, mobil internet kullanıcıları için yapılmış olsa da masaüstü bilgisayarlarımızdan da sayfanın AMP olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Bu eklenti sayesinde, sayfanın kodlarına bakmadan sayfa hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Tabi bu da bizim için vakitten kazanç anlamı taşıyor.

Bu eklenti, AMP doğrulaması için her sayfayı otomatik olarak kontrol ediyor. Eğer sayfanın AMP versiyonu varsa eklenti simgesi yeşile dönüyor. Herhangi bir uyarı veya hata varsa eklenti simgesinin altında listeliyor ve gösteriyor. Geçerli bir AMP sayfası ise, AMP validator’un simgesine tıklayarak sayfanın AMP versiyonuna hızlıca geçiş yapabiliyoruz. AMP ile ilgili daha fazla bilgi almak ve sitenize entegre etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2. Tag Asistant

Her SEO veya dijital pazarlama uzmanının kullanması gereken bir eklenti: Tag Assistant (Etiket Yöneticisi). Bu eklenti, Google etiketlerinin (Google Analytics, Google Dönüşüm Kodu, Google Remarketing Kodu, Doubleclick Floodlight ve Google etiket yöneticisi) siteye yüklenip yüklenmediğini ve bu etiketlerin çalışıp çalışmadığını gösteriyor. Aşağıdaki ekran görüntüsü buna bir örnek.

İncelemek istediğiniz siteye girip Tag Assistant simgesine tıkladığınızda karşınıza birçok renkli etiket açılacak. Bunlar;

  • Yeşil etiketler: Her şey yolunda.
  • Gri etiketler: Bu sayfada herhangi bir Google etiketi bulunamadı.
  • Mavi etiketler: Geliştirmeniz gereken konular ile ilgili öneriler göreceksiniz.
  • Sarı etiketler: Kodların yerleştirilmesinde ufak hatalar tespit edildi.
  • Kırmızı etiketler: Kritik kod hataları tespit edildi.

Daha detaylı bilgi için.

3. Image Size Info

Bir sitenin hızı, hem siteye girecek olan kullanıcılar için hem de sitenizi tarayan google botlar için oldukça önemli. Site hızını etkileyen birçok faktör var. Bunlarından birisi görsel optimizasyon.”Image size info”, sitedeki görseller hakkında bilgi almak için sık sık başvurduğumuz kullanımı oldukça basit bir eklenti.

Bu eklenti, sitedeki görselin boyutunu ve büyüklüğünü çok hızlı şekilde görmenize olanak sağlıyor. Bunun için tek ihtiyacınız olan görselin üzerine sağ tıklayıp view image info demeniz. Bu şekilde, görsel hakkında detaylı bilgiye sahip olursunuz ve görsel optimizasyon için yapmanız gerekenleri görüntüleyebilirsiniz.

Aşağıda örnek olarak bir siteden aldığımız görselin özelliklerini görebilirsiniz. Resimden de anlaşıldığı gibi, sitedeki görselin boyutu 1280×600 pixel ancak bunun sadece 719×337 pixeli gösterilmekte. Yani görsel gerektiğinden büyük yerleştirilmiş. Ayrıca, görselin boyutu 1.06 mb gibi oldukça büyük bir boyuta sahip. Bu da site hızını oldukça etkiler. Bunun gibi, görsel hakkında çok hızlı yorumlama yapmaya olanak sağlayan image size info eklentisi işinizi çok kolaylaştıracak.

4. Check My Links

Web tasarımcıların, içerik editörlerinin veya SEO uzmanlarının en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri sitedeki linklerin doğru çalışıp çalışmaması. Ne kadar dikkatli olunsa da bazen kırık linkler gözden kaçırılabiliyor. Bunun önüne geçmek için en büyük yardımcımız yine Chrome’un eklentileri.

Check my links eklentisi, web sayfasını tarayan ve kırık bağlantıları arayan bağlantı denetleyicisi şeklinde çalışır. Eklentinin ekran görüntüsünden de anlaşıldığı üzere, eklenti sayfadaki toplam bağlantı sayısını, geçerli veya geçersiz bağlantıları ve hataları hızlı bir şekilde taramaya ve bulmamıza yardımcı olur.

5. SEOquake

Birçok SEO uzmanının veya bu konuya ilgi duyan herkesin web tarayıcısında olması gerektiğini düşündüğümüz, benim de sık sık kullandığım SEOquake, birçok farklı özelliğe sahip.

Genel olarak; google sayfa sayısı, sayfanın pagerank puanı, alexa rank değeri, backlink sayısı, domain yaşı, sitenin kime ait olduğu, site içi kelime yoğunluğu, sayfadaki iç (internal) ve dış (external) bağlantı sayısı gibi normalde tek tek araştırarak bulabileceğiniz birçok bilgiyi size aynı yerde ve çok hızlı şekilde görmenize olanak sağlıyor. Kişiye göre özelleştirilebiliyor olması da eklentinin bir başka olumlu özelliği.

SEOquake, site analizi ve ölçümleme yapabileceğiniz ücretsiz bir eklenti.

SEOquake;

  • Göz açıp kapayıncaya kadar tüm metrikleri incelemenize,
  • Anında anahtar kelime yoğunluğunu tahmin etmenize,
  • SERP’lerin kapsamlı bir analizini yaparak CSV formatında dışa aktarabilmenize,
  • Facebook ve Google + gibi sosyal medya istatistiklerini kontrol edebilmenize,
  • İnternal(iç) / External(dış) bağlantılar için eksiksiz rapor alabilmenize,
  • Başka sayfalarla karşılaştırma yapabilmenize olanak sağlıyor

Daha yazamadığımız birçok özelliğini de eklentiyi kurarak deneyimleyebilirsiniz 🙂

6. Scrape Similar

Birçok SEO uzmanı için raporlama oldukça önemli. Rapor hazırlarken, sitedeki linklerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Scraper, size sitedeki tüm linkleri ve tabloları çok hızlı bir şekilde almanızı sağlayarak zamanınızı verimli kullanmanıza yardımcı oluyor.

Scrape Similar, ücretsiz bir eklenti olup, kullanımı oldukça kolay.

7. Wordcounter

Arama motoru optimizasyonunda yazdığınız içeriğin değerli olması kadar metnin uzun olması da önemli. Yazacağınız içeriğin veya meta etiketlerinin uzunluğu ve SEO açısından içerik yazım kuralları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kahve içmeye bekleriz.

Wordcounter eklentisi hakkında bilgi verecek olursak, adından da anlaşılacağı üzere kelime sayıcı anlamına gelmekte. Web sitesinde seçtiğiniz yazıya sağ tıklayıp Word Counter Plus menüsünü seçerek, seçtiğiniz kısımdaki yazı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

Word Counter Plus, seçili metnin istatistiklerini görüntülemenizi sağlayan basit ve kullanışlı bir araçtır. Seçilen metnin kelime ve karakter sayısını, ortalama kelime uzunluğunu ve en uzun kelimenin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Diğer kelime sayma uzantılarının aksine, bu uzantı başka bir web sayfasını açmaz ve izin gerektirmez.

8. Page Speed Insight

Pagespeed Insights, çoğu SEO uzmanının bildiği Google’ın bir hizmeti. Bu hizmetle birlikte sitenizin mobil veya masaüstü versiyonundaki hızı hakkında bilgi sahibi olabilir ve sitenizin hızını arttırmak için Google’ın önerilerinden faydalanabilirsiniz. Tabii bu işlemi yapmak için sitesine gitmeli ve test etmek istediğiniz sayfayı eklemeniz gerekmekte. Bu da doğal olarak bu işleme zaman ayırmanız anlamına gelmekte. Ancak tüm bu işler yerine bu uzantıyı tarayıcınıza kurarak, siz başka işlemler yaparken, site hızını test etmeyi eklentinize bırakabilirsiniz.

Bu eklenti, sitenizi test ettikten sonra size 100 üzerinden bir puan veriyor. Eğer puanınız düşük(<80) olursa ve ne yapmanız gerektiğini görmek isterseniz tek tıkla siteye giderek öğrenebilirsiniz. Örnek olarak; bir sayfanın site hız testi sonucunu aşağıda görebilirsiniz.

9. LinkMiner

Daha öncede belirttiğim gibi SEO’da önemli konulardan birisi sitedeki linklerin sağlam ve doğru çalışıyor olması. Bununla ilgili olarak birçok eklenti mevcut. Linkminer, bu eklentilerden sadece biri. Adından da anlaşılacağı gibi yaptığı iş, kabaca bağlantı madenciliği. Yani, web sayfalarındaki linkleri tarayarak kırık bağlantılar olup olmadığını kontrol ediyor ve bu bağlantılardaki metrikleri çekiyor.

LinkMiner sayfadaki kırık bağlantıların kontrolünü sağlamanın yanında, kontrol edilen bağlantılar hakkında bilgi sahibi olmanızı da sağlıyor. Böylece, sayfadaki bağlantılar hakkında daha rahat kararlar verip, daha hızlı aksiyon alabilirsiniz. Tek tıkla taradığı tüm linkleri .csv dosyası olarak indirerek, raporlarınıza ekleyebilir veya buradaki listeye göre ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca, LinkMiner sayfadaki bağlantılar hakkında şu bilgileri verir.

  • 200, bağlantının kontrolü sağlandığında 200 yanıtını aldığımızı belirtir. Bu yüzden de, yeşil renkli. Kırık bağlantılar, kırmızı renkle belirtiliyor.
  • BL:53, en son taramaya göre bağlantının gideceği sayfanın toplam BackLink sayısını vermekte.
  • RD:10, bağlantının gittiği sayfanın toplam yönlendiren alanların (referring domain) sayısı anlamına gelmekte.

10. SimilarWeb

SimilarWeb, sadece SEO uzmanlarının değil, herkesin rahatlıkla kullanabileceği web siteleri hakkında bilgi sahibi olabileceği ücretsiz bir eklenti. Bu eklenti sayesinde, siteye girenlerin yaklaşık sayısı, trafik sıralaması, anahtar kelime sıralaması ve trafik kaynağı da dahil olmak üzere temel metriklerini görebilirsiniz.

11. Alexa

Alexa, 1996 yılında Amazon firmasının kurduğu ABD merkezli bir internet şirketi. Alexa belli bir algoritma üzerinden ilerleyerek sitelerin trafikleri hakkında tahminde bulunur. Bu tahminler her analiz sistemi gibi %100 doğru sonuçlar vermez. Fakat Alexa’nın çalışmaları çok eskiye dayandığından dolayı çok güçlü bir veri tabanına sahip. Bu da O’nun, web sitelerin trafikleri hakkında çok gerçekçi veri sunmasını sağlıyor. Bu yüzden her hangi bir internet sitesi için bilgi edinmemiz gerekirse ilk araç Alexa oluyor.

12. Open Seo Stats

Yazımın burasına kadar size birçok arama motoru eklentisi verdim. Şimdi de bu eklentiler arasındaki en çok beğendiğimiz ve kullandığımız eklenti olan Open Seo Stats’tan bahsedeceğim. Bu eklenti sayesinde, geçerli web sayfasının pagerank puanı ,alexa skoru, lokasyonu, whois bilgileri, indexli link ve sayfa sayısı gibi önemli bir çok bilgiye tek tıkla öğrenebilirsiniz. Bu eklentiyi diğer eklentilerden ayıran en önemli özellik, birçok özelliğin bir arada olması.

13. Page Load Time

Eklentinin adından da anlaşıldığı üzere sayfanın yüklenme hızını gösteren kullanışlı bir eklenti. Sayfa yükleme hızı, sadece Google kriterlerini karşılamak için değil, siteye gelen kullanıcılar için de oldukça önemli bir faktör.

SEO uzmanlarının da site için ilk baktığı kriterlerden biri sitenin yüklenme süresi. Bu eklentiyle birlikte herhangi bir efor sarf etmeden sayfanın yüklenme süresini görebilirsiniz.

Sayfa yükleme hızının önemi ve nasıl iyileştirme yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi olmanız açısından aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz.

14. Lighthouse

Lighthouse, Google’ın mobil öncelikli indekslemeye geçiş aşamasında mobil sitelerin performansını değerlendirebilmemiz için çıkartmış olduğu performans eklentisi.Peki Google Lighthouse nedir?

Google Lighthouse, web sayfaların mobildeki performansını değerlendirebilmemiz için Google tarafından yayınlanan, açık kaynak kodlu, otomatikleştirilmiş bir performans analiz aracı.

Google Lighthouse eklentisiyle, sitenizin mobil performansıyla ilgili birçok bilgiye çok kısa sürede ulaşırsınız. Bu sayede, sitenizi geliştirirken neye öncelik vermeniz gerektiğine ve zamanınızı kaliteli harcamanıza yardımcı olur.

Google Lighthouse’dan almış olduğumuz ekran görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz. Bu eklentide birçok metrik bulunmakta ve bu metriklerin 100 üzerinden puanlama yapmakta. Ayrıca yaptığı analizi bölümlere ayırarak incelediği sayfanın kurallara uygunluk durumunu da gösteriyor.

Google Lighthouse ile ilgili birkaç uyarıda bulunmak istiyoru. Öncelikle, adblock gibi reklam engelleyici kullanıyorsanız, bu eklenti doğru çalışmayabilir. Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise, eklenti sayfa özelinde çalışmaktadır. Yani, ana sayfa dışında önemli gördüğünüz sayfaları da tek tek analiz etmeniz gerekmekte. Eklentinin eksik kalan diğer hususu ise, hem kendisinin hem de yardımcı dokümanlarının ingilizce olması. Ancak yakın gelecekte Türkçe kaynaklar da olacaktır.

15. FatRank — Keyword Rank Checker

FatRank için Google sıra bulucu desek yanlış olmaz herhalde. Bu eklenti, web sitenizin herhangi bir aramada hangi sayfanızın kaçıncı sırada çıktığını gösterir.

Eklentiyi kullanırken dikkat etmeniz gereken tek şey, aratmak istediğiniz kelimeyi yazdıktan sonra konumunuzu doğru seçmek.

Fat Rank Nasıl kullanılır?

Web sitesini ziyaret ettikten sonra FatRank simgesini tıklayın ve aratmak istediğiniz kelimeyi yazdıktan sonra lokasyonu seçin. Kısa bir bekleyişten sonra hangi sayfanın kaçıncı sırada olduğunu göreceksiniz.

Bu eklenti, hem rakip siteleri araştırmak hem de müşterileriniz için hızlı bir sıralama raporu yapmak için tasarlanmış güzel, basit, pratik ve kullanışlı bir eklenti.

Bonus 🙂

Shareaholic For Chrome

İnternette gezinirken beğendiğiniz yazıyı tek bir tuşla Facebook, Twitter, Pinterest gibi sosyal medya hesaplarında paylaşmak ya da kullandığınız bu hesaplarda favorilerinize eklemek güzel olmaz mıydı? Shareaholic eklentisiyle bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

Eklentinin basit olmasının yanında bir çok avantajı var. Bunlar;

  • Zamandan tasarruf etmenizi ve üretkenliğinizi artırmak.
  • Google Chrome’u yavaşlatmamak.
  • Yer imi çubuğunuzu güzelce düzenlemek.
  • Tüm paylaşılan bağlantılarınızı tek bir yerde aranabilir hale getirmek.

Shareaholic ayrıca resmi GOO.GL url kısaltıcı entegrasyonudur. Ve Shareaholic özel verilerinize erişmez.

Yazıyı bitirmeden önce, benimle eklentiler hakkında daha detaylı konuşmak isterseniz, bir ara uğrayın, kahveler tabii ki Hype’tan!

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]