Google, Mayıs ayında Analytics içinde yaptığı bir güncelleme ile Search Console (eski adıyla Webmaster Tools) entegrasyonunu geliştirdi. Daha önce menüde “Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization)” adıyla yer alan bölümü “Search Console” olarak değiştirerek, arama datası ile davranış ve e-ticaret datalarını Açılış Sayfası (Landing Page) sekmesi için birleştirdi.

Bu sayede sayfa gösterimi, tıklanma sayısı, oturum sayısı, bounce rate ve satın alma miktarları gibi verileri bir ekranda görebiliyoruz. Sorgular seviyesinde bu birleşim henüz olmasa da landing page kırılımında kelimeleri daha net şekilde görmek mümkün.

Image for post

Landing page seviyesinden sonra arama sorgularının gelmesi hangi sayfalara hangi anahtar kelimelerden tıklama geliyor sorusuna daha net cevap veriyor artık. Umudum sorgular kısmı için de davranış ve e-ticaret verilerini birleştirmesi, zira hala bunları tek raporda görmek mümkün değil. Bu sayede, sadece landing page analizi değil kelime bazlı dönüşüm analizi de daha sağlıklı yapılabilir.

Image for post

Yeni eklenen özelliklerden birisi de Cihazlar (Devices) sekmesi. Gerek bu sekme gerekse landing page seviyesinde ikincil boyut olarak cihaz ekleme olanağı Mobil — Masaüstü tıklanma ve dönüşüm oranlarını daha sağlıklı ve pratik şekilde karşılaştırma imkanı tanıyor.

Image for post

Analytics aracındaki daha gelişmiş ve hızlı filtreleme sistemi de analizleri daha kolay hale getiriyor. Google’ın bu yeniliği Search Console içinde değil de Analytics’te yapmasının belki de en sevindirici tarafı bu.

(Not Provided)’ın Ötesini Görmek

Yukarıdaki yenilikler bir yana Search Console’un en büyük avantajı olan Analytcs’teki not provided’ın ötesini görme avantajı sağlamasını her zaman sevmişimdir. Gerçi burada da (not set) isimli bir data var ama yine de not provided gibi %90’lara varan bir veri saklamıyor. Google’dan John Mueller’in bir hangout sırasındaki cevabına göre, Analytics raporu Search Console’daki bütün query’leri göstermek yerine bazı kelime gruplarını tek bir query’ye indirgiyor, geri kalanları ise (not set) olarak aktarıyor.

İlgili makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

Search Console ile CTR Optimizasyonu

Search console datası kullanarak optimizasyon ve CTR iyileştirme fikirleri edinmeyi hem yararlı buluyorum hem de seviyorum. Analytics’e nazaran daha çok kelime ve daha doğru data görebiliyoruz. En önemlisi de brand — non brand ayrımını daha net yapabiliyoruz.

Search Console verisi lle CTR analizi ve optimizasyonu yapmak için 2 farklı yöntem izlenebilir.

  1. Yüksek gösterim almasına ve ortalama google konumunun iyi olmasına rağmen yeterince tıklama getirmeyen sayfa ve kelimeler tespit edilerek meta tag’leri optimize etmek.
  2. Yüksek gösterim almasına rağmen ortalama konumu düşük olduğu için yeterince tıklama almayan sayfaları tespit edip meta tag optimizasyonu yanında diğer site içi ve teknik SEO analizleri yaparak eksiklikleri gidermek.
Image for post

Birinci yöntemde title ve description alanlarında daha farklı, trend ve ilgi çekici kelimeler ve çağırıcı (call to action) ifadeler kullanmak bazen yeterli olurken, ikinci yöntemde içerik optimizasyonundan sayfa hızı geliştirmesine kadar uzanan geniş bir yelpazede çalışma yapmak gerekebiliyor.

Optimum CTR’ımız ne olmalı sorusuna cevap olarak aşağıda Advanced Web Ranking’in CTR Study grafiğini görebilirsiniz.

Image for post

Yeni Search Console datası, bounce rate ve sayfa gezme sayısı gibi davranış verilerini de verdiği için daha incelikli bir çalışma yapmak da mümkün. Online satış siteleri için ise İşlem sayısı ve e-ticaret dönüşüm yüzdeleri gibi rakamlar gelişmiş çalışmalar yapmada oldukça işe yarayabilir.

Toparlayacak olursak, arama motoru pazarlamacılarının daha çok CTR optimizasyonu veya gösterimi yüksek kelimeleri tespit etmek için kullandığı Search Analytics datasına yeni metrikler eklenmesi siteye gelen trafik üzerinde daha detaylı ve sağlıklı analizler yapmaya imkan sağlayarak hem site içi SEO iyileştirmeleri hem de kullanıcı deneyimi optimizasyonunda önemli bir veri tabanı oluşturacak. En büyük beklentim, Google’ın bu raporlamayı biraz daha geliştirerek bu yeni metrikleri query seviyesine de yayması.

Leave a Reply

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]