PPC, çevrimiçi satışlar yapmak, potansiyel müşteriler edinmek veya işiniz için sahip olduğunuz diğer herhangi bir hedef için kullanılan efektif seçeneklerden biridir. Bunların yanında, marka bilinirliği oluşturmaya ve marka sadakatini artırmaya yardımcı olmak için harika bir araç olabilir. İşletmeniz ister yeni kuruluyor ister uzun zamandır sektörde olsun ve yeni bir kitleye erişim sağlamak istiyor olsun, hem ücretli arama hem de ücretli sosyal medya reklamları, bu yeni kullanıcılara ulaşmanın ve onları markanızla tanıştırmanın harika yollarıdır.

Hedefiniz daha fazla marka bilinirliği ise, bu yazı aşağıdaki maddeleri anlamanızı sağlayarak ilk adımları atmanıza yardımcı olacaktır:

  • Marka bilinirliği kampanyalarınız için hedefler belirlemek
  • Doğru kitleyi ve kanalları bulmak
  • Kampanyalarınızın sonuçlarını ölçmek

Kampanya hedeflerimizi belirlemenin ilk adımı ile başlayacağız.

Kampanya Hedeflerini Belirlemek

Her pazarlama kampanyasının başında sorduğumuz soruyu marka bilinirliği kampanyalarımızın başında da sormalıyız: Ne tür bir sonuç elde etmek istiyoruz? Unutulmaması gereken, marka bilinci oluşturmaya yönelik kampanya hedefleri, satın alma funnel’ında dönüşüm kampanyalarından çok daha yukarıda yer almaktadır, çünkü satışları artırmıyoruz, yalnızca yeni bir kullanıcı kitlesinin önüne bir marka getirmeye çalışıyoruz.

Marka bilinirliği için bazı genel kampanya hedefleri şunlardır:

  • Gösterim hacmi (Impression Volume)
  • Tıklama hacmi (Click Volume)
  • Tıklama Oranı (CTR)
  • TBM / BGBM (CPC/CPM)
  • Video görüntülemeleri (Video Views)
  • Sosyal sayfa beğenileri (Social Page Likes)
  • Sosyal paylaşımlar (Social Shares)
  • Paylaşım Etkileşimi (Post Engagement)

Kanalların çoğu artık kampanyalarınızın peşinde olabileceğiniz bazı KPI’lar için otomatik olarak optimize edilmesine yardımcı olabilir. Örneğin Facebook’ta, erişimi artırmaya yardımcı olabilecek bir dizi kampanya hedefi vardır:

Google Ads arayüzünde de bir kampanya oluştururken, benzer bir dizi kampanya hedefi seçimi süreçlerinden geçersiniz.

Unutulmaması gereken bir nokta: Google’da, bu hedeflerden birini seçtiğinizde, diğer bazı özellikler kampanyalardan çıkarılabilir. Kampanyanızın tüm özellikleri üzerinde tam kontrole sahip olmak istiyorsanız, başlamak için ‘Hedef Yok’u seçmenizi öneririm (“Without a goals guidance” seçeneği). 

Doğru Hedef Kitleyi Doğru Kanalda Hedeflemek

Artık hedeflerimizi belirlediğimize göre, bu bilgileri hedef kitlemizi ve bu kullanıcıları hedeflememiz gereken kanalları belirlemek için kullanabiliriz.

Hedefleriniz sosyal medya paylaşımları içinse, Google Görüntülü Reklam Ağı ideal kanal değildir. Çok sayıda video görüntülemesi arıyorsanız, YouTube harika bir seçenektir, ancak Facebook ve Instagram gibi sosyal kanallarda da başarılı olabilirsiniz. Kanalları ve kitlenizin kim olması gerektiğini seçerken hedeflerinizi aklınızda bulundurmanız önemlidir.

Piyasada bulunan çok sayıda marka bilinirliği kampanyası ve binlerce işletme türü göz önüne alındığında, herkesin hangi stratejileri kullanması gerektiğini net olarak söylemek imkansız, bu nedenle öne çıkan yönler ve hedefleme yeterlilikleri hakkında kısaca konuşmak için platformları inceleyeceğim. 

Marka Bilinirliği İçin Google Görüntülü Reklam Ağı Kullanımı

Google Görüntülü Reklam Ağı, en geniş erişime sahip platformlardan biridir. Yukarıda belirtildiği gibi, size güçlü bir şekilde uyuyorlarsa, kampanyalarda belirli hedeflere ulaşmak için aralarından seçim yapabileceğiniz bazı önceden belirlenmiş kampanya türleri vardır. 

GDN, iki ana kategoriyle hedef kitlenize ulaşmanız için birçok farklı yol sağlar: içeriğe dayalı (contextual) ve spesifik kitle hedefleme (audience targeting). Contextual Advertising, kullanıcılara ilgi alanları doğrultusunda reklam sunulmasıdır. Contextual Advertising’de kullanıcıya gösterilecek olan reklamlar kullanıcının tarayıcı geçmişi, çerezleri veya arama motoru üzerinde yapmış olduğu arama motoru terimleri

doğrultusunda ilgili reklamlar gösterir. Contextual Advertising yayıncı ve reklam verenin en etkili geri dönüş aldığı reklam modellerindendir. İlgili gösterim sistemi sayesinde reklam veren reklamlarını alanla ilgisiz birine sunmak yerine ürün veya hizmet için arama yapan potansiyel müşterilere gösterebilme şansına sahip olacaktır. Aynı şekilde yayıncılar da kullanıcıların reklam ilgisi nedeniyle daha çok tıklama kazanacak ve reklamlardan payına düşecek ödeme daha yüksek olacaktır. Örneğin, kadın kıyafetleri satıyorsanız, bir moda blogunu okurken birisine reklam verebilirsiniz. İç mimar iseniz, kullanıcılara ev dekorasyonu ile ilgili bilgileri okurken ulaşabilirsiniz. 

Ancak kendinizi yalnızca doğrudan ilişkili olan şeylerle sınırlamayın. Muhtemelen, kitlenizi teğetsel olarak ilgili olan ilgilendikleri şeyleri bilecek kadar iyi tanıyorsunuzdur. Bu bilgiye dayalı olarak başka hangi içerikleri hedefleyebilirsiniz?

Kitle hedefleme, GDN’deki kullanıcılara ulaşmanın ikinci yoludur. Bu seçenekte, hangi içeriği görüntülediklerinden bağımsız olarak tekil kullanıcıyı hedefliyorsunuz (içeriğe dayalı ve kitle hedeflemeyi birlikte katmanlara ayırmadığınız sürece). Kitle hedefleme için birçok seçenek vardır:

  • In-Market Audiences: Google’ın belirli bir ürün veya hizmeti aktif olarak araştırdığını ve satın alma olasılığının yüksek olduğunu düşündüğü kişiler.
  • Custom Intent Audiences: Belirli anahtar kelimeleri arayan veya bunlarla ilgilenme olasılığı yüksek anahtar kelime gruplarına dayalı kullanıcı grupları.
  • Affinity and Custom Affinity: Çok geniştir ve çok çeşitli konularla ilgilenen kullanıcılara ulaşır.
  • Similar Audiences: Yeniden pazarlama listelerinize bağlı olarak,yeniden hedefleme listelerinizden birindeki kullanıcılara benzer şekilde davranan kullanıcı gruplarıdır.

Bu hedefleme türlerinin her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle işletmeniz için geçerli olanları denemenizi ve hangilerinin KPI’larınızı karşıladığını test etmenizi öneririm.

Son olarak, Google Görüntülü Reklam Ağı, yaratıcılık söz konusu olduğunda birçok seçeneğe sahiptir. Hedef kitlenize ulaşmak için Duyarlı Metin Reklamlardan (Responsive Text Ads) veya Resim Reklamlardan (Image Ads) yararlanabilirsiniz, ancak her birinin sahip olduğu alan oldukça sınırlıdır. Konu büyük, etkileyici marka mesajları oluşturmaya geldiğinde, GDN’nin etkileyici bir teklif listesi yoktur. Bunun için YouTube’un kapısını çalmamız gerekecek.

Marka Bilinirliği İçin YouTube Reklamları Kullanımı

YouTube, Google Görüntülü Reklam Ağı’nda bulunan hedefleme seçeneklerinin aynısını kullanır, ancak çok daha etkileyici bir reklam öğesi seçeneği olan videolar sunar. GDN’de mesajınız Duyarlı Reklamlara veya bir Resim Reklam şeridine yönlendirilir, ancak YouTube’da marka hikayenizi tam olarak anlatılması gerektiği gibi anlatmak için bir video oluşturabilirsiniz.

Videolar, Bumper Ads için 6 saniye kadar kısa veya bir saat kadar uzun olabilir, ancak 3 dakika kullanmanız gereken en uzun videodur.

YouTube’un en büyük dezavantajı aynı zamanda en büyük gücü olan videolardır. Banner reklamlardan daha pahalıdırlar ve oluşturmaları Duyarlı Metin Reklamlardan çok daha fazla zaman alır, ancak doğru mesaj için buna değer olabilirler. TrueView reklamlarıyla, reklamverenler yalnızca, birisi reklamın 30 saniyesini veya daha fazlasını izlediğinde ödeme yapar. Bu, 30 saniyenin altındaki herhangi bir görüntülemenin üretim maliyetlerinin dışında etkin bir şekilde ücretsiz olduğu anlamına gelir.

Mesajınız üzerinde büyük bir kontrol sağladığından, aynı zamanda YouTube’da potansiyel olarak ücretsiz video görüntülemelerinden (ve marka teşhirinden) yararlanmanıza olanak tanıdığından, marka bilinirliği kampanyaları için en azından bir video bileşenine bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. videonun sağlayabileceği diğer faydalar.

Marka Bilinirliği İçin Facebook Reklamları Kullanımı

Facebook, marka bilinirliği kampanyaları için harika bir platformdur. Bunun da en büyük sebebi gayet basit: Facebook’ta kelimenin tam anlamıyla milyarlarca kullanıcı var. Reklam platformunun, sizin için en fazla anlamı olacak hedef kitleye ulaşmanın birçok farklı yolu vardır: yaş, cinsiyet, ilgi alanları, davranışlar, sayfa beğenileri ve benzer hedef kitleler. Tüm bunlar bir araya geldiğinde de bilinirlik yaratmak veya artırmak adına çok uygun bir platform olduğunu söyleyebiliriz.

Facebook reklam türlerinin her biri, size bir resim (veya birkaç resim) üzerinde kontrol ve söz konusu resmin etrafında iyi miktarda metin alanı sağlar. GDN ile karşılaştırıldığında, Facebook reklamları özelleştirilebilecek bir çok alan sağlar. YouTube’a benzer şekilde, Facebook’ta video reklamları kullanabilirsiniz fakat burada, mesajınızın kalıcı olmasına yardımcı olacak altyazıların yanı sıra marka mesajınızı kuvvetlendirmeye yarayacak daha fazla metin alanı bulunur.

Facebook’un marka bilinirliği için son bir faydası, sosyal paylaşımların getirileridir. Facebook’ta, yalnızca hedef kitlenizden biri reklamınızla etkileşime girdiğinde ödeme yaparsınız. Tıklayıp ve web sitenize gelirlerse, o tıklama için ücretlendirilirsiniz. Ancak reklamınızı sosyal ağlarında paylaşırlarsa, bu ek görüntülemelerin hiçbiri (ve olası ek etkileşimler) için ödeme yapmazsınız. Bu şekilde, Facebook etkileşim kampanyaları, kitlenizin etkileşime girmesini sağlayarak ve ardından işin geri kalanını sizin için ağlarının yapmasına izin vererek marka mesajınızı yaymaya yardımcı olmak için kaçınılmaz bir fırsattır.

Marka Bilinirliği İçin Instagram Reklamları Kullanımı

YouTube ve Google Görüntülü Reklam Ağı ile olan ilişkiye benzer şekilde, Facebook ve Instagram da aynı platformda yaşıyor ve aynı hedefleme, yaratıcılık ve izleme seçeneklerini kullanıyorlar. Hedef kitleniz biraz daha genç ise ve daha yoğun bir mobil kullanımı var ise Instagram reklamları, aynı güçlü hedefleme seçeneklerine güvenirken Facebook ağının ötesine ulaşmanız için harika bir seçenek olabilir.

Sonuç olarak, marka bilinirliği kampanyaları, işinizi çevrimiçi olarak büyütmeye çalışırken inanılmaz derecede güçlü olabilir, ancak doğru kullanıcıları doğru mesajla hedeflediğinizden ve hangi çabalarınızın en etkili olduğunu takip edebildiğinizden emin olmak önemlidir. 

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]