Sitemap nedir?

İhtiyacınız olan bir kitabı bulmak için büyük bir kütüphaneye girdiğinizi düşünün fakat aradığınız kitabın hangi rafta olduğuna dair bir fikriniz yok. Tek tek bütün raflara bakmak çok uzun zamanınızı alacağı gibi aradığınız kitabı da bulacağınızın garantisi yoktur. Doğal olarak ilk iş aradığınız kitabı kütüphaneciye sorarsınız. O da size ulaşmak istediğiniz kitabın yerini gösterir. Sitemap (Site Haritası) de arama motoru örümcekleri (botları) için bir kütüphaneci görevi görür ve onlara tüm önemli sayfalarınıza giden yolu izlemelerinde yardımcı olur.

Arama motoru örümceklerinin sayfa içeriğini bulup, daha hızlı indekslenmesi için sitemap dosyasının sitenizde kolayca bulunabilir olması gerekir. Arama motoru örümceklerinin sitenizi sitemap ile daha akıllıca ve hızlı taramasına izin vererek, arama sonucu sıralamalarınızı iyileştirebilir ve sitenize daha fazla trafik çekebilirsiniz.

Sitemap Ne İçin Kullanılır?

  • Sitenizdeki tüm sayfaların kolayca bulabilmesi
  • Sitede hızlı bir kategorilendirme
  • Sitenizde yer alan, haber, medya ve görsel vb… içerik verilerini ileterek, Google’ın bu URL’lerden haberdar olmasını sağlamak

Sitemap Sitenizin SEO’sunu Nasıl Etkiler?

Sitemap’in asıl amacı da arama motoru örümceklerinin, web sitenizden taraması gereken tüm sayfa linklerinin taramasını sağlamaktır. Eğer örümcekler istediğiniz sayfayı indekslemezse (veri tabanlarına kayıt olması) arama sonuçları sayfasında sıralamaya giremezsiniz. Bu durumda siteniz kullanıcılar tarafından ziyaret edilmeyecektir ve trafik, gelir veya reklam üretmeyecektir. Sitemap’in SEO’nuza yardımcı olacağı kesindir.

Not: Google’ın gönderdiğiniz sitemap’i işlemesi biraz zaman alacaktır. Google’ın site haritanızdaki her URL’yi taramaya veya indekslemeye söz vermediğini unutmayın.

Sitemap Boyutu

Sitemap’ler 50 MB’dan büyük olmamalıdır veya en fazla 50,000 URL’yi içermelidir. Eğer bu iki koşuldan birini geçerse birden fazla sitemap dosyası oluşturmanız ve bir sitemap dizini dosyası kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Not: Sitemap dizin dosyası farklı türler için oluşturduğunuz resim, video, haber vb… sitemap’lerin tek bir sitemap’te toplandığı dosyadır.

Sitemap Türleri

Birden fazla sitemap eklememizin asıl nedeni, yalnızca bağlantı kalabalıklığını en aza indirmek değil, aynı zamanda tüm sayfaların arama motorları tarafından indekslenmesini sağlamaktır. Birden fazla sitemap’inbir web sitesindeki içeriğin kategorize edilmesinde çok büyük etkisi vardır.

Yaygın kullanılan sitemap türleri:

  • HTML Sitemap
  • XML Sitemap
  • Image Sitemap
  • Video Sitemap
  • News Sitemap

HTML Sitemap

HTML sitemap, XML sitemap’in aksine, özellikle kullanıcılar için tasarlanmıştır. HTML sitemap’lerin temel özellikleri, web sitesinin içeriğini mantıksal gruplara ayıran açık bir harita oluşturmaktır. Bu tür sitemap’ler kullanıcıların istedikleri öğeyi web sitesinde bulmalarına veya web sitelerini kolayca keşfetmelerine yardımcı olmak içindir.

XML Sitemap

XML sitemap, HTML sitemap’in aksine, arama motorları için makinelerin okuyabileceği biçimde özel olarak hazırlanmış ve örümceklerin yeni veya ulaşmak için çok sayıda linki takip etmesi gereken sayfaları bulmasına yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Web sitelerinin arama motorları tarafından hızlı ve güvenli bir şekilde indekslenmesi bu site haritasınadayanır. XML sitemap’in avantajı resim, video, pdf gibi web sitesinin html olmayan içeriğin indekslenmesine yardımcı olur. XML site haritasındayapılan herhangi bir değişiklik arama motoru tarayıcıları geldiği zaman, nerede değişiklik yapıldığına dair yol gösterir ve bu değişikliği dizine atmasına yardımcı olur.

  • Image Sitemap

Image sitemap’i, Google’ın başka türlü bulamayacağı (sitenizin JavaScript kodu ile eriştiği resimler gibi) resimleri keşfetmesine ve indekslemesine yardımcı olur. Resimleri listelemek için ayrı bir sitemap kullanılabilir ya da mevcut bir sitemap’e resim bilgisi eklenebilir. Ayrı bir resim site haritası eklemek, Google görsel aramadaki resim sıralaması için yardımcı olur.

  • Video Sitemap

Ayrı bir video XML sitemap’i, web sitenizdeki video içeriğini, videonun ait olduğu bir kategoriyi tanımlamak gibi ek bilgilerle geliştirmenize olanak sağlar. Bu, videoların Google video aramada daha iyi sıralanmasına yardımcı olur.

  • News Sitemap

Bir news XML sitemap’i kullanarak, yayınlanma tarihi gibi yayına özel bilgilerle, kendi haber içeriğinizi tamamlayabilirsiniz. News XML sitemap arama motorlarının yeni haber değeri taşıyan içeriği toplamasına yardımcı olur. Bir haber sitemap’i eklemek, Google haberlerdeki sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilir.

XML Sitemap Formatı

Dosya UTF-8 karakter kodlu olmalıdır.

  • Açılış <urlset> etiketiyle başlayıp, kapanış </urlset> etiketiyle bitmelidir.
  • <urlset> etiketi içinde ad alanını (protokol standardı) belirtilmelidir.
  • Her URL için bir üst XML etiketi olarak bir <url> girişi eklenmelidir.
  • Her bir <url> ana etiketi için bir <loc> alt öğe girişi eklenmelidir
  • Diğer tüm etiketler isteğe bağlıdır.

Aşağıdaki örnekte, yalnızca bir URL içeren ve isteğe bağlı tüm etiketleri kullanan bir sitemap gösterilmektedir. İsteğe bağlı etiketler italik yazılmıştır.

sitemap nedir

XML Etiketlerinin Anlamları

sitemap nedir

XML sitemap oluşturma yolları

  • WordPress ile XML Sitemap Oluşturma

Yoast SEO eklentisi

WordPress’te bir XML sitemap oluşturmanın birkaç yolu vardır. Yoast SEO eklentisi, bir WordPress web sitesinin veya blogunun SEO’sunu geliştirmek için yaygın olarak kullanılan popüler eklentilerden biridir. WordPresseklentiler kısmından Yoast SEO eklentisini yüklenir ve adımları takip ederek etkinleştirilir.

sitemap nedir

Google XML Sitemap eklentisi

Google XML sitemap eklentisi, arama motorlarının web sitenizi taramasına yardımcı olmak için web siteniz için bir XML site haritası oluşturmak için de kullanılabilir. Bu eklenti, Ask, Google, Yahoo ve Bing gibi bir dizi arama motoru için sitemap oluşturmanın kolay bir yoludur. WordPress eklentiler kısmından Google XML Sitemap eklentisini yüklenir ve adımları takip ederek etkinleştirilir. Etkinleştirildiğinde, web siteniz için site haritası otomatik olarak oluşturulur.

sitemap nedir

  • Screaming Frog ile XML Sitemap Oluşturma

Bu program SEO aktivitelerinin tamamında size yardımcı olan güçlü bir masaüstü yazılımıdır. Screaming Frog, 500 sayfaya kadar ücretsiz tarama sağlar. 500 sayfadan daha büyük web sitelerini taramak için bir Screaming Frog lisansının satın alınması gerekir. Screaming Frog’u bilgisayarınıza kurun. Sitemap oluşturmak istediğiniz sitenizin URL’nizi en üstteki alana yazın. Sitenizin taranması büyüklüğüne göre birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürecektir. Menü çubuğundaki “Sitemaps” kısmına tıklayın ve “XML Sitemap Oluştur” seçeneğini seçin. Çıkan adımları takip ederek sitemap’inizi kaydedebilirsiniz.

sitemap nedir

Sitemap’inizi Google’a Gönderin

XML sitemap hazır olduğunda, Google search console aracına göndermeniz gerekir. Google search console’un ana sayfasını açın ve web sitenizi seçin. Tarama butonunu tıklayın ve sitemap’inizi seçin, sitemap ekle / test et’i tıklayıp oluşturduğunuz sitemap’in URL’sini girin ve göndere tıklayın. Bu aşamaların hepsini gerçekleştirdikten sonra Google botların gönderinizi işleme koyması ve sayfalarınızı taraması için birkaç gün bekleyin. Sitemap’inizi hazırladıktan sonra URL’sini robots.txt dosyanıza eklemeyi unutmayın.

Hype

Esentepe Mahallesi
Ecza Sokak 6/1
Levent, İstanbul

+90 (532) 744 4943
[email protected]